Πως οι επιστήμονες έσωσαν το ψάρι Tequila από τον αφανισμό

Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να γίνει η βάση για να «επιστρέψουν» και άλλα είδη

Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο για να επαναφέρουν το είδος ψαριού Tequila που είχε εξαφανιστεί από το Μεξικό για σχεδόν 20 χρόνια.

Το ψάρι που δεν ξεπερνά τα επτά εκατοστά σε μήκος είχε χαθεί εντελώς από το φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή, τα ποτάμια και τις λίμνεις του νοτιοδυτικού Μεξικού από το 2003.

Η επικράτηση άλλων ψαριών καθώς και η αυξανόμενη μόλυνση του νερού στη συγκεκριμένη περιοχή της χώρας ήταν οι κύριοι λόγοι που επιστήμονες θεώρησαν πως το ψάρι Tequila ήταν ένα είδος που είχε εξαφανιστεί. Τώρα, όμως, μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Μιτσοακάνα με τη βοήθεια του ζωολογικού κήπου Τσέστερ από το Ηνωμένο Βασίλειο απελευθέρωσαν 1.500 ψάρια στον ποταμό Τεουτσιτλάν.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της ΜιτσοακάναΟμάρ Ντομίνγκες, ανέφερε: «Το ψάρι Tequila για χρόνια βοηθάει τους επιστήμονες στη μελέτη της εξέλιξης, της βιογεωγραφίας και άλλων τομέων. Είναι πολύ σημαντικό είδος και δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι ενώ βλέπαμε τον αφανισμό του», δήλωσε. Πρόσθεσε πως η παρουσία τους στις λίμνες και στα ποτάμια της περιοχής βοηθάει ιδιαίτερα το περιβάλλον. «Παράλληλα», συνέχισε, «δίνει και μια νέα ώθηση στην προσπάθεια να κρατήσουμε καθαρά τις λίμνες και τα ποτάμια μας».

Το πρότζεκτ για να σωθεί το ψάρι Tequila από τον αφανισμό άρχισε το 1998.

Τότε το Πανεπιστήμιο Μιτσοακάνα έλαβε από τον ζωολογικό κήπο πέντε ζευγάρια και με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε μια νέα ομάδα ψαριών σε συνθήκες εργαστηρίου. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια οι ειδικοί ανέπτυξαν τον πληθυσμό και απελευθέρωσαν 40 ζευγάρια σε τεχνητές λίμνες εντός του Πανεπιστημίου. Εντός τεσσάρων χρόνων ο πληθυσμός τους έφτασε στις 10.000 ψάρια. Από αυτόν τον πληθυσμό πήραν οι επιστήμονες 1.500 ψάρια και τα άφησαν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Αν και πρόκειται για μια σπάνια επιτυχία, πλέον κατέχουμε τη γνώση για πως μπορεί να επανεμφανιστεί ένα είδος από περιβάλλοντα όπου είχε προηγουμένως αφανιστεί. Αυτό μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να το δοκιμάσουμε και με άλλα είδη ή και ζώα», ανέφερε ο Δρ. Χεράρδο Γκαρσία του ζωολογικού κήπου Τσέστερ.

Πηγή: newsbeast.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069