Σεισμός στην Τουρκία: Πρωταθλήτρια η ελληνική ΕΜΑΚ στις διασώσεις – Μάχη με τον χρόνο και το κρύο

Τιτάνια μάχη δίνουν οι διασώστες της ελληνικής αποστολής και οι εθελοντές με τον χρόνο αλλά και το κρύο στην Τουρκία. Ο κακός καιρός αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα αντίπαλος των διασωστών που προσπαθούν να βρουν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα.

Στην Τουρκία επικρατούν πολικές θερμοκρασίες που αγγίζουν τους – 5 έως – 7 βαθμούς, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολο το έργο των διασωστών. Παράλληλα, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς εκπνέουν οι πρώτες 72 ώρες μετά τον σεισμό. Πάνω από 17.500 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί από τα συντρίμμια.

Από τα 58 άτομα που εντοπίστηκαν ζωντανοί, οι πέντε ανασύρθηκαν μετά από επιχείρηση της ΕΜΑΚ. Στην Τουρκία έχουν σπεύσει συνολικά 88 συνεργεία από όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο ομάδες και αναμένεται να αναχωρήσουν και εθελοντές για τη γείτονα χώρα προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια.

Στις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ από Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι οποίες ενοποιήθηκαν, επιχειρούν 38 πυροσβέστες, 8 άτομα από το ΕΚΑΒ (3 γιατροί και 5 νοσηλευτές), ενώ μαζί τους βρίσκεται και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Ανάμεσα στους άνδρες που επιχειρούν στην Τουρκία είναι και ο πυροσβέστης Κωνσταντίνος Νίκας, ο πατέρας του οποίου το 1995 είχε διασώσει στον σεισμό του Αιγίου το μικρό Ανδρέα. Ιδιαίτερη περίπτωση είναι, επίσης, εκείνη του πυροσβέστη Κωνσταντίνου Αθανασοπούλου ο οποίος διέσωσε ένα παιδάκι που όμως πέθανε στα χέρια του. Ο ίδιος «λύγισε» και ξέσπασε σε λυγμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην πόλη της Αντιόχειας, όπου τα συνεργεία επιχείρησαν σε πέντε σε πολυκατοικίες και το μεσημέρι της Πέμπτης άλλαξαν τομέα, καθώς σε ό,τι έχει να κάνει με το κομμάτι των επιζώντων το έργο τους έχει ολοκληρωθεί.

«Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ από την πρώτη στιγμή συμβάλλουν στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Οι Έλληνες της ΕΜΑΚ έγιναν πρωτοσέλιδο στον τουρκικό Τύπο, έγιναν hashtag στο Twitter με το μήνυμα «σας ευχαριστούμε», όμως την ίδια στιγμή έχουν και έναν δύσκολο ρόλο την ώρα του καθήκοντος: Να αφήσουν πίσω τους και νεκρούς

Όπως μάλιστα ανέφερε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, Αθανάσιος Μπαλάφας, οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στα ερείπια του φονικού σεισμού της Τουρκίας, έχουν ανασύρει μέχρι σήμερα πέντε ανθρώπους.

Όπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο.

Επιχειρώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια».

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069