Στις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης ο Μητσοτάκης – Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην περιοχή που επλήγη από τη φωτιά στην Πεντέλη

Τις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης που δοκιμάστηκαν από τη μεγάλη φωτιά τα προηγούμενα 24ωρα επισκέπτεται το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την αυτοψία του με επίσκεψη από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης που γλίτωσε στο «παρά πέντε» από τη μεγάλη φωτιά.

Μιλώντας σε πυροσβέστες ο πρωθυπουργός τους είπε ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ» αλλά όπως τους είπε «έχουμε δουλειά ακόμα μπροστά μας»

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη ήταν σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και τους συναρμόδιους για την λήψη έκτακτων μέτρων Υπουργούς.

Το βράδυ της Τρίτης μετείχε, από το Μέγαρο Μαξίμου, σε τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο μετέβη στις 5:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης και παρέμεινε μέχρι τις 11 το πρωί.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα περιοχή ενώ την χαρτογραφική αποτύπωση της έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ σήμερα , ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής αρωγής στους πληγέντες.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκας σε μια πρώτη αξιολόγηση της διαχείρισης της φωτιάς στην Πεντέλη τη χαρακτήρισε «πάρα πολύ καλή» με δεδομένο το δύσκολο ανάγλυφο της περιοχής και το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο «ευνοούσε τη φωτιά».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έχοντας παρακολουθήσει από κοντά την πυρκαγιά στην Πεντέλη, ανέφερε ότι οι δυσκολίες σε αυτή την φωτιά ήταν παρά πολλές και διέφερε από όλες τις υπόλοιπες γιατί υπήρξαν πολλές ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες.

Η αποτίμηση της επιχείρησης αντιμετώπισης της φωτιάς

Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές στην περίπτωση της φωτιάς στην Πεντέλη, το απόγευμα της Τρίτης, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έσπευσαν στη μάχη της κατάσβεσης 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Την προσπάθειά τους συνέδραμαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας με 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, την διευκόλυνση ασφαλούς μετακίνησης και την διαφύλαξη της περιουσίας τους.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο στη διάρκεια της νύχτας και χθες το πρωί επιχειρούσαν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ για την παρακολούθηση της φωτιας το Πυροσβεστικό Σώμα έχει αναπτύξει και drones. Επιχειρούσαν παράλληλα 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 για εναέριο συντονισμό.

Από το βράδυ της Τρίτης οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης με δύο ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ από τη 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόρους Φορτωτές. Παράλληλα, ανεπτυξαν επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα και Υμηττό.

Συνδρομή παρείχαν επίσης δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, και των τοπικών φορέων, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη αυξήσει την παρουσία της διαθέτοντας συνολικά 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα

Οι ισχυροί άνεμοι έδωσαν τεράστια ταχύτητα στην φωτιά

Η επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στην Πεντέλη ήταν εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας της δύναμης των ανέμων και των αλλεπάλληλων στροβιλισμών, που της έδιναν αστραπιαία ταχύτητα, εξαιτίας του ανάγλυφου του εδάφους που σε πολλές περιπτώσεις δεν επέτρεπε την προσέγγιση επίγειων δυνάμεων, αλλά και της πυκνής οικιστικής κάλυψης. Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης οι άνεμοι τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασαν τα 113 χλμ ανά ώρα, που ισοδυναμούν με 11 μποφόρ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φωτιά προς το Νοσοκομείο Παίδων κάλυψε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων σε 15 λεπτά.

Λόγω των ανέμων που συνεχώς άλλαζαν διευθύνσεις είχαμε -όπως επισήμανε ο καθηγητής διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας- συνεχή επέκταση και έτσι το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν πάνω από 35 θέσεις πυρκαγιάς σε διαφορετικές περιοχές, που τροφοδοτήθηκαν από τις καύτρες οι οποίες μεταφέρονταν λόγω των ισχυρών ανέμων σε μεγάλες αποστάσεις.

Έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής

Πρώτη προτεραιότητα -σύμφωνα με την πάγια αρχή της Κυβέρνησης- υπήρξε και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, αλλά και η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και της περιουσίας των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο. Αναπτύχθηκαν για το σκοπό δύσκολες, αλλά καλά οργανωμένες επιχειρήσεις καθώς αφενός απαιτείται διασφάλιση ασφαλών οδών διαφυγής, σε σωστές κατευθύνσεις, ώστε να αποφευχθούν μοιραία λάθη του παρελθόντος και αφετέρου διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει απροθυμία απομάκρυνσης των κατοίκων.

Στην προσπάθεια αυτή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η λειτουργία του «112» μέσω του οποίου οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών ενημερώνονταν τόσο για την ανάγκη απομάκρυνσης, όσο και για την περιοχή προς την οποία έπρεπε να κινηθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Πεντέλης πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90.000 κατοίκους.

Μείζονος σημασίας στην προσπάθεια αυτή υπήρξε η συμβολή της Αστυνομίας που μετείχε τόσο στην ενημέρωση και την υπόδειξη της ανάγκης για απομάκρυνση, όσο και στην καθοδηγηση και τη διευκόλυνση της μετακίνησης.

Πολύτιμη -όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της απομάκρυνσης των 36 παιδιών και του προσωπικού από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης- ήταν και η συνδρομή που παρείχαν οι εθελοντές. Στην προσπάθεια συμμετείχε και το ΕΚΑΒ το οποίο μετέφερε για προληπτικούς λόγους. 50 άτομα. κυρίως συμπολίτες μας από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία.

Μπορεί σήμερα η λειτουργία του “112” και οι οργανωμένες εκκενώσεις, να θεωρούνται ως κάτι δεδομένο, όμως μέχρι πρόσφατα δεν ήταν καθόλου έτσι. Ουτε σύστημα ειδοποίησης υπήρχε, ούτε σχέδια κι εμπειρία οργανωμένων εκκενώσεων.

Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε ότι οι ειδοποιήσεις με το «112» και η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων αποδίδει και σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και αυτό είναι εξόχως σημαντικό, καθώς είναι σκληρό για έναν συμπολίτη μας να χάσει το σπίτι του, αλλά το σπίτι μπορεί να ξαναχτιστεί, ενώ η ανθρώπινη ζωή ποτέ δεν επιστρέφει.

Στην περίπτωση αυτή, το «112» λειτούργησε στέλνοντας μηνύματα προληπτικής εκκένωσης με σαφείς οδηγίες ασφαλούς διαφυγής σε χιλιάδες συμπολίτες μας σε συγκεκριμένες περιοχές που απειλούνταν από την πυρκαγιά, καθώς και πληροφορίες για δρόμους στους οποίους έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το «112» για την έγκαιρη ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ήταν μία από τις προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε πραγματικότητα σε ελάχιστο χρόνο και έκτοτε αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πράγμα που αποδεικνύεται από τη σύγκριση του χθες με το σήμερα.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069