Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της  οπαδικής βίας ανακοινώνει η Κυβέρνηση

Τη δολοφονική συμπεριφορά εγκληματικών οργανώσεων και την θλιβερή ανοχή μιας ελάχιστης οπαδικής μειοψηφίας δεν θα την πληρώσουν ούτε οι αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι, ούτε οι πολίτες και η πολιτεία ανακοινώνει η Κυβέρνηση

  1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους 2 μήνες, δηλαδή μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2024. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της super league 2 οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.
  • Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με άμεση εφαρμογή θα προβλέπει, παράλληλα, ότι με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
  • Η εκτέλεση των ποινών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής της αναστέλλεται έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2024.
  1. Έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024 θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης, προκειμένου να εξετασθεί η παράταση της εφαρμογής της, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν απολύτως οι νόμιμες προϋποθέσεις ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων ποδοσφαίρου. Στόχος η αποφυγή κινδύνων για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων, καθώς και η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Ενδεικτικά μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η πλήρωση των ακόλουθων προϋποθέσεων:
  • Εγκατάσταση και λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στις προδιαγραφές της UEFA στο σύνολο των γηπέδων της super league 1 και ταυτόχρονη απρόσκοπτη δυνατότητα ελέγχου τους και αξιοποίησης του υλικού τους από τις αρμόδιες αρχές και
  • Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας.
  • Επιπρόσθετα, στο διάστημα των δύο μηνών θα ανακοινωθεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού μια σειρά από διοικητικά μέτρα (πχ: αυτόματες κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων, πέραν όσων προβλέπονται στην αθλητική δικαιοσύνη)
  1. Την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο, θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης  σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη. Οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει, τα τελευταία χρόνια, σε μια σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων βίας, εντός και εκτός γηπέδων.  Τα μέτρα αξιολογούνται διαρκώς και όπου χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, λαμβάνονται.

  • Προχωρήσαμε σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και σε  συγκεκριμένες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που τιμωρεί τα εγκλήματα σχετιζόμενα με την οπαδική βία, όπως είναι η μη δυνατότητα αναστολής, η αυστηροποίηση των ποινών και μια σειρά από παρεμβάσεις για την ασφάλεια των γηπέδων.
  • Υπενθυμίζουμε ότι φέτος πολλά γήπεδα δεν άνοιξαν καθώς δεν ικανοποιούσαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας.
  • Την ίδια στιγμή, είναι δική μας ευθύνη να παρακολουθούμε την πορεία εφαρμογής κάθε μέτρου και -συνυπολογίζοντας τη συνολική εικόνα των παρεμβάσεών μας- να δρομολογούμε τον επανασχεδιασμό των δράσεών μας, όπου αυτός κρίνεται απαραίτητος. 

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069