Τι διαμηνύει η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο δύο εξεταστικών επιτροπών για το ίδιο θέμα

Για την παράλληλη λειτουργία δύο εξεταστικών μίλησε ευθέως σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Συνέχεια στο «σήριαλ» της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την «Λίστα Πέτσα» και την Opinion Poll έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, λέγοντας πως είτε η αξιωματική αντιπολίτευση θα δεχθεί να αλλάξει η διατύπωση και να κατατεθεί κοινή πρόταση όλων των κομμάτων, είτε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην συγκρότηση παράλληλης εξεταστικής με ανάλογο αντικείμενο.

Ο κύριος Οικονόμου δήλωσε: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να προσπαθεί να δραπετεύσει, η ΚΟ της ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση και σύμφωνα με το Σύνταγμα θα συσταθούν δύο εξεταστικές στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο briefing ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Επανέφερε το ζήτημα της διεύρυνσης του χρονικού πεδίου της έρευνας από το 2015 και μετά λέγοντας πως «ο μόνος λογικός τρόπος είναι να συμφωνήσουμε σε μία κοινή πρόταση, να τη φέρουμε στη Βουλή να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή εφόσον όλα τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν και να πάμε έτσι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πάντως ότι «είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, που έχει χαρακτηριστεί από συμπεριφορές σε χειραγώγηση ΜΜΕ και περίεργες και πολλαπλές συμπτώσεις σε ότι αφορά εταιρείες δημοσκοπήσεων, που έκαναν προβλέψεις που δεν επιβεβαιώθηκαν, εταιρίες που συνδέονταν με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και δημοσιεύθηκαν σε φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ». Σχολίασε μάλιστα ότι «αυτές είναι πολλές συμπτώσεις για να το προσπερνά κανείς» προσθέτοντας πώς «επιλογή της κυβέρνησης είναι με τρόπο θεσμικά σοβαρό να ερευνηθεί η ουσία των ζητημάτων αυτών».

Αυτά ενώ το θέμα της εξεταστικής επιτροπής αναμένεται να απασχολήσει την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής την ερχόμενη Παρασκευή. Μάλιστα σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ενδέχεται να ζητηθεί η γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής, προκειμένου ως προς το αν δύο εξεταστικές επιτροπές, την ίδια περίοδο, με παρόμοιο αντικείμενο είναι κάτι συμβατό με το Σύνταγμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εξεταστική που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στο αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος. Αυτό προβλέπει ότι μπορεί να συσταθεί με μόλις 120 ψήφους, ενώ την ίδια στιγμή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να επιμείνει στην κατάθεση της πρότασής της ενώ θεωρεί ευτελισμό της διαδικασίας την παράλληλη λειτουργία δύο επιτροπών.

Πηγή: vouliwatch.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069