Το «αμόκ» της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά και το τελεσίγραφο της Αθήνας

Στη γειτονική χώρα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων θεωρείται ως ένα πιθανό «όπλο» της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός απέναντι στην προκλητική ρητορική της Άγκυρας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ο πρωθυπουργός σε μια στιγμή που η Τουρκία δέχεται αλεπάλληλα ραπίσματα από Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες βρήκε την ευκαιρία από το βήμα της Βουλής να στείλει εκ νέου ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας στην γείτονα αλλά και προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως δε χωρούν ίσες αποστάσεις.

«Το μήνυμα που καλείται να εκπέμψει σήμερα το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένα μήνυμα ενότητα και εθνικής ευθύνης» δήλωσε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά, κάνοντας λόγο για ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων που κλιμακώνονται.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ για τα ελληνικά νησιά, όμως κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν ταυτόχρονα τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία» είπε και πρόσθεσε: «Πήραν, όμως, άμεση απάντηση απ’ όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η θέση της Αθήνας είναι σταθερή: Η πόρτα παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο ανοιχτό σε κάθε διάλογο με βάση τη διεθνή νομιμότητα.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμιά ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπά διεθνή προσοχή απ’ όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της, όπως δυστυχώς κάνουν οι γείτονές μας» επεσήμανε.

Η εμμονή της Άγκυρας για το καθεστώς των ελληνικών νησιών σύμφωνα με τον εξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ εντάσσεται σε τουρκικό σχέδιο εισβολής όπως αναφέρει σε αποκαλυπτικό του άρθρο στον ιστότοπο Nordic Monitor.
Αναλυτές εκτιμούν πως η Τουρκία προσθέτει πολλά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τελικό στόχο να υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που υπάρξουν διαβουλεύσεις ή οδηγηθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε διεθνή δικαστήρια.

Στη γειτονική χώρα, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών, νησίδων και βραχονησίδων θεωρείται ως ένα πιθανό «όπλο» της Τουρκίας σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Δένδιας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Το μήνυμα πως η Ελλάδα υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών, καθώς και ότι καταδικάζει τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας εναντίον οποιασδήποτε χώρας, έστειλε κατά την κοινή συνέντευξή του με τον Φινλανδό ομόλογό του στο Ελσίνκι Πέκα Χαβίστο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Εξίσου, διαμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα σταθεί δίπλα στους εταίρους της ΕΕ, τηρώντας πλήρως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Υπό το πρίσμα των προκλήσεων για το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

«Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να καταδειχθεί με κάθε μορφή, είναι πολύ περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους-μέλους, της Ελλάδας» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

«Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ άλλων» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και χαιρέτισε τις σταθερές τις δηλώσεις των εταίρων και των συμμάχων της Ελλάδας.

Επανέλαβε επίσης πως η Ελλάδα επιδιώκει πάντα έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά έναν διάλογο βασισμένο στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069