Το εκρηκτικό κοκτέιλ covid, γρίπης και ιώσεων έχει εκτοξεύσει τις νοσηλείες.

Πάνω από 1.300 νέες νοσηλείες την εβδομάδα

● Μεγάλη προσοχή κυρίως στους υπερηλίκες ειδικότερα σε εκείνους που έχουν και άλλα θέματα υγείας .

● Πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα

● Ασφυξία στις παιδιατρικές κλινικές.

● Ξεκινούν ελλείψεις σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα.

● Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους

● Αναμένετε κορύφωση του κύματος στα τέλη Ιανουαρίου, μετά τις εορταστικές συγκεντρώσεις

H covid-19 συνεχίζει ακάθεκτη καθώς νέες παραλλαγές εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Η γρίπη είναι μια εποχική μεταδοτική ασθένεια του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και αλλάζει κάθε χρόνο.

Ο ιός του RSV αναγνωρίζεται επίσης όλο και περισσότερο ως σημαντική αιτία αναπνευστικής νόσου ειδικά σε ηλικιωμένους ενήλικες με άσχημες συνέπειες.

Τι γίνεται με την τριάδα των αναπνευστικών ιώσεων

Η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και η covid-19 αποτελούν μέρος μιας σειράς εποχιακών ιών του αναπνευστικού συστήματος. «Όπως συμβαίνει κάθε χρονιά είναι δύσκολο να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου 2023-2024. Η Καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας με ειδική μέριμνα στους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα. Προσέχουμε να μην έχουμε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό. Σε περίπτωση νόσησης, είναι σημαντικό η έγκαιρη διάγνωση ώστε να ληφθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Τα συμπτώματα των τριών αναπνευστικών λοιμώξεων

Εξηγεί ότι παρόμοια με άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως η γρίπη ή η covid-19, τα συμπτώματα της λοίμωξης από RSV περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, μειωμένη όρεξη και συριγμό. Σε πολύ μικρά βρέφη, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα και δυσκολία στην αναπνοή. Όσοι έχουν μολυνθεί με RSV συνήθως παρουσιάζουν συμπτώματα εντός 4 έως 6 ημερών μετά τη μόλυνση. Οι υγιείς ενήλικες που έχουν μολυνθεί με RSV μπορεί να έχουν λίγα συμπτώματα, αλλά μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους. Οι πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο είναι άτομα άνω των 60 ετών, βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών, καθώς και πληθυσμιακές ομάδες με χρόνια καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια και εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Προσθέτει, ότι τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος αποτελούν μια σημαντική ένδειξη του ιού SARS-COV-2. Ο έμετος και η διάρροια είναι πιο συχνά με την Covid-19 και σε κάποιο βαθμό τη γρίπη, σε σύγκριση με τον RSV. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή ο ιός SARS-CoV-2 προσκολλάται στους υποδοχείς ACE2 που βρίσκονται τόσο στους πνεύμονες όσο και στο έντερο, επομένως μπορεί να επηρεάσει και τα δύο μέρη του σώματος. Επιπλέον, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης είναι ένα (σχεδόν) μοναδικό σημάδι νόσησης από Covid-19.

Μία άλλη ένδειξη είναι ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων. Ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης τείνουν να εμφανίζουν συμπτωματολογία πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ιούς και σε μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την έναρξη τους. Από την άλλη πλευρά, η καταρροή και ο συριγμός είναι μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα του RSV και να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα.

Γι΄ αυτό, εδώ και 3 μήνες ο ΠΟΥ/Ευρώπη ακολουθεί την εκστρατεία με θέμα: «Προστατευόμαστε από την covid-19, τη γρίπη και τον RSV αυτό το χειμώνα, προστατεύοντας τις ζωές μας και ενισχύοντας τα συστήματα υγείας».

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069