Το 2022 θα είναι μια ιστορική χρονιά για το Hamtramck. Αυτή η άλλοτε κραταιά εργατούπολη του Μίσιγκαν, που το 90% των κατοίκων της ήταν πολωνικής καταγωγής, υποδέχεται το 2022 με Δήμαρχο και ΟΛΑ τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου μουσουλμάνους. Πώς συνέβη αυτό; 

Παρακάτω όπως αναφέρει στο άρθρο ο Θάνος Τζήμερος.. Το Hamtramck δείχνει το δρόμο! δείχνει πού οδηγεί η φενάκη της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Όταν ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης – Παύλος Β’, κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ το 1987, ενέταξε στην περιοδεία του μια μικρή εργατούπολη στην Πολιτεία Μίσιγκαν, το Hamtramck. Ο λόγος ήταν ο μεγάλος αριθμός Πολωνών μεταναστών που έμενε εκεί. Το 1970, το 90% των κατοίκων της πόλης ήταν πολωνικής καταγωγής. Το προσωνύμιο του Hamtramck ήταν “Μικρή Βαρσοβία”.

Στις 2 Νοεμβρίου 2021, το Hamtramck έγινε η πρώτη πόλη στις ΗΠΑ η οποία εξέλεξε δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους μόνο μουσουλμάνους! Θα αναλάβουν καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2022. Ήδη όμως, από τα τζαμιά της πόλης, 5 φορές την ημέρα ακούγεται από τα μεγάφωνα η φωνή του μουεζίνη που καλεί τους πιστούς για προσευχή.

Πώς συνέβη αυτό;

Το Hamtramck είναι ουσιαστικά μια γειτονιά του Ντιτρόιτ: 5 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατοικιών και εργοστασίων που ανήκε κάποτε στον “σκληρό πυρήνα” της αυτοκινητοβιομηχανίας της Αμερικής. H Dodge ήταν η πρώτη εταιρεία που έφτιαξε εργοστάσιο στην περιοχή, ακολούθησε η Packard και τη σκυτάλη πήρε η General Motors, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του ’80 έδινε δουλειά σε 3.000 ανθρώπους.

Και μετά ήρθε η κρίση. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία με τα πολυτελή, ενεργοβόρα οχήματα ξεπερασμένης τεχνολογίας έχανε συνεχώς έδαφος, το οποίο κέρδιζαν τα ιαπωνικά pick up και τα ευρωπαϊκά SUV. Aπό το 1990 οι θέσεις εργασίας στους τρεις μεγάλους (Big Three) του Ντιτρόιτ (General Motors, Ford, Chrysler), άρχισαν να μειώνονται δραματικά. Η μεσαία τάξη εργατοτεχνιτών και προμηθευτών που είχε δημιουργηθεί από την ανθούσα κάποτε παραγωγή συρρικνώθηκε. Το τελικό χτύπημα έδωσε η κατάρρευση της αγοράς ακινήτων. Ολόκληρες γειτονιές άδειασαν και το Hamtramck βυθίστηκε στη φτώχεια. Σήμερα το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λιγότερο από το μισό του μέσου Αμερικανού. Σχεδόν η μισή πόλη βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *