Τραγωδία στα Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο των τριών ορειβατών

Ύστερα από πολύωρες έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί τους.

Οι πολλαπλές κακώσεις εξαιτίας της πτώσης από μεγάλο ύψος είναι η αιτία θανάτου των τριών ορειβατών στα Καλάβρυτα, όπως έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση. 

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από πολύωρες έρευνες που ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σάββατου, το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκαν οι σοροί τους στην περιοχή.

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει το Σάββατο από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη».

Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Τα χαράματα της Κυριακής, ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα.

Το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και του ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης από νωρίς σήμερα είχαν εντοπίσει ένα κράνος και ένα μπουφάν σε απόκρυμνο σημείο κοντά στα Ύδατα της Στυγός. Εκεί επικεντρώθηκαν όλα τα διασωστικά συνεργεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο, κινδύνεψαν να θαφτούν, κάτω από τα χιόνια. Όπως εξηγούσαν μέλη των σωστικών συνεργείων το χιόνι από κάτω είχε αρχίσει να λιώνει και το κάθε πάτημα ήταν παρακινδυνευμένο με τον κίνδυνο για μια νέα χιονοστιβάδα, να βρίσκεται πάντα στο μυαλό τους.

Κατάφεραν σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεγγίσουν το σημείο με την 4η προσπάθεια που έκαναν. Είχε προηγηθεί το «χτένισμα» της περιοχής από ελικόπτερο. Ο χειριστής διαπίστωσε ίχνη σε ένα σημείο και έδωσε τις συντεταγμένες. Πιο συγκεκριμένα είδε να κοκκινίζει κάτι σε αυτό, πιθανότατα από τον εξοπλισμό των άτυχων αναρριχητών και ενημέρωσε. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της 6ης ΕΜΑΚ και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Εικόνες από το σημείο που βρέθηκαν νεκροί οι τρεις ορειβάτες στα Καλάβρυτα έδωσε στη δημοσιότητα η πυροσβεστική.

Εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης αναμένεται να προσδιορίσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου των τριών αναρριχητών, που εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής  στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Λίγη ώρα αργότερα, με την βοήθεια δύο ελικοπτέρων του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας – διάσωσης, και της Πυροσβεστικής εντοπίστηκαν αρχικά αντικείμενα των τριών αναρριχητών και κατόπιν οι σοροί τους. Στην συνέχεια ακολούθησε επιχείρηση για την μεταφορά των τριών σορών από την δύσβατη περιοχή.

Πηγή: in.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069