Τσάμη Σοφία: “Είμαι τρίτης γενιάς Μαραθωνίτισσα και λατρεύω τον τόπο μου”

Η καταγωγή μου είναι από τον Μαραθώνα. Παππούς μου ήταν ο Σπύρος Τσάμης κοινοτάρχης του Μαραθώνα και ιδιοκτήτης του καφενείου της εποχής .Ένα στέκι της εποχής που οι παλιοί το θυμούνται. Πατέρας μου ήταν ο Σιδέρης Τσάμης. Είμαι τρίτης γενιάς Μαραθωνίτισσα  και τον τόπο μου τον λατρεύω!

Η εμπλοκή μου με τα κοινά  ξεκίνησε μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2018 και με αφορμή τον Προβάλινθο  στον οποίο κατοικώ. Όπως γνωρίζετε μετά τις πυρκαγιές ο Προβάλινθος χαρακτηρίστηκε ως δασική περιοχή με αποτέλεσμα για μια πενταετία οι ιδιοκτήτες της περιοχής να  είμαστε σε ένα καθεστώς ομηρίας, αφού από τη μια δεν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε τα καμένα σπίτια μας και από την άλλη είχαμε ταυτόχρονα και μια ουσιαστική δήμευση των περιουσιών μας.   

Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με την άνιση μεταχείριση που είχαμε σε σχέση με τους άλλους πυρόπληκτους  ΜΕ ΠΕΙΣΜΩΣΕ!

Έτσι μπήκα δυναμικά στον αγώνα μέσα από το ρόλο μου ως μέλος του Δ.Σ. του οικισμού, αλλά και ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής πυροπλήκτων. Αυτό που θα μπορούσα να πω…. είναι πως είχα μια βαθιά πίστη και ελπίδα σε αυτό που είχα αποφασίσει να επιδιώξω, για αυτό το λόγο διέθεσα  χωρίς δεύτερες σκέψεις σημαντικό χρόνο από την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή, συντονίζοντας τις σκέψεις μου και τις ενέργειές μου προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά με ευγένεια στο σκοπό και με έντιμη αντιμετώπιση των άλλων.

Ενδεικτικά σας αναφέρω μερικές από τις δράσεις μου την τελευταία πενταετία. 

• Με τη βοήθεια των συνεταίρων καταγράψαμε τα καμένα σπίτια.

• Ενημέρωνα τηλεφωνικά και προσωπικά τα μέλη του συνεταιρισμού για την κατάσταση στην οποία είχαμε περιέλθει και μάζευα στοιχεία σημαντικά για τον αγώνα μας.  

• Μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (προσωπικό μου fb και  του οικισμού) ενημέρωνα τα μέλη μας με χρήσιμες αναρτήσεις.

• Οργάνωνα και συμμετείχα σε ραντεβού με βουλευτές του τόπου και αρμοδίους του ΥΠΕΝ.

• Όταν είχε έρθει ο κ. Μητσοτάκης στην περιοχή κατάφερα τρεις φορές να του επικοινωνήσω τα προβλήματα της περιοχής μας με μεγάλη προσπάθεια για να με αφήσει η προσωπική του ασφάλεια( με την βοηλθεια του.

• Επικοινωνούσα με δημοσιογράφους και ζητούσα την συμπαράστασή τους στην προσπάθεια – έτσι δώσαμε αρκετές συνεντεύξεις και προβληθήκαμε στα μέσα.

• Εξασφάλισα με μεγάλη προσπάθεια χορηγίες:

1. Για την αποκατάσταση των καμένων τουαλετών στο βαγόνι δίπλα από το εκκλησάκι μας.

2. Για δεντροφυτεύσεις κοινόχρηστων χώρων  με μελέτες και φυτά (γύριζα από σπίτι σε σπίτι για εργαλεία, κάλεσα κόσμο για εθελοντική δεντροφύτευση, από τότε κάθε Σάββατο πάω προσωπικά και τα ποτίζω)

3. Στολισμό χριστουγεννιάτικο στους κοινόχρηστους χώρους .

-Είχα ενεργό συμμετοχή σε όλα τα συμβούλια με τις όμορες πυρόπληκτες περιοχές.

Με χαρά μας είδαμε   πως  με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο ο οικισμός Προβάλινθος απαλλάχτηκε οριστικά από τον δασικό χαρακτήρα και την ουσιαστική δήμευση των ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής μας. Φυσικά στην όλη προσπάθεια σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν οι βουλευτές της περιοχής μας καθώς και ο Δήμαρχος κ. Στέργιος Τσίρκας ήταν δίπλα μας σε κάθε βήμα.