Αυτοψία στα έργα που εκτελούνται στο Δήμο Λαυρεωτικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, συνολικού προϋπολογισμού 34 εκ. ευρώ

Από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής Θ. Αυγερινό

Ευρεία σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, με αντικείμενο την πορεία εξέλιξης των έργων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, καθώς και επίσκεψη σε σημαντικά έργα σε Κερατέα και Λαύριο πραγματοποίησαν χθες ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός και οι εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι. Το ύψος της χρηματοδότησης των έργων είναι συνολικού προϋπολογισμού 34 εκ. ευρώ.

Κατά τη σύσκεψη, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την πορεία των έργων αλλά και για τις σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή, μετά από πολλά χρόνια που είχαν «παγώσει» και ξεμπλόκαραν το τελευταίο διάστημα, κατόπιν σχετικών πρωτοβουλιών της διοίκησης της Περιφέρειας, λύνοντας σημαντικά προβλήματα της περιοχής. Ειδικότερα η συζήτηση εστιάστηκε στα σημαντικά έργα αποκατάστασης των δικτύων ύδρευσης οικισμών του Δήμου Λαυρεωτικής, όπου δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση από το 1992 οπότε και κατασκευάστηκαν, στην υλοποίηση αθλητικών υποδομών αλλά και έργων ανάδειξης και αναστήλωσης πολιτιστικών μνημείων και Ιερών Ναών, στα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και στα έργα αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κερατέας, με ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο για την περιοχή.

Παράλληλα συζητήθηκε η ένταξη στο σχέδιο πόλης πολλών περιοχών του Δήμου Λαυρεωτικής μετά από δεκαετίες αναμονής και κατόπιν της σχετικής χρηματοδότησης από πλευρά της Περιφέρειας των σχετικών πολεοδομικών μελετών. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι υπεγράφη πρόσφατα η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της Π.Ε.2 στις θέσεις «ΠΕΤΑ», «ΓΗΠΕΔΟ», «ΒΑΛΜΕΣΑ», «ΑΜΑΧΑΙΡΗ», «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» της Δημοτικής Ενότητας Κερατέας, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνονται ο πολεοδομικός σχεδιασμός των περιοχών «Αγ. Μαρίνα-Πανόραμα-Τουρκολίμανο», «Περγιάλι-Τσονίμα-Τρεχαντιέρα» και «Βρωμοπούσι-Καλοπήγαδο» του Δ. Κερατέας, «Οξυγόνο», Πράσινη Αλεπού» και «Άνω Όρια» του Δ. Λαυρεωτικής.


Μετά τη σύσκεψη, ακολούθησε επίσκεψη και αυτοψία σε μία σειρά σημαντικών έργων που εκτελούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής στην Κερατέα και το Λαύριο.

Συγκεκριμένα:

  • στο Διατηρητέο Κτίριο «Οικία Μπία» όπου θα γίνουν έργα αποκατάστασης,
  • στο Γήπεδο 9×9 που θα κατασκευαστεί στο Δημοτικό Στάδιο Κερατέας,
  • στα έργα αντικατάστασης τμημάτων των δικτύων ύδρευσης των οικισμών Κερατέας Αγ. Γεωργίου και Άρι, τα οποία ολοκληρώνονται τέλη Φεβρουαρίου και θα συμβάλλουν ουσιαστικά στο να σταματήσει το φαινόμενο διαρροής πολλών εκατοντάδων κυβικών νερού,
  • στα υπό εξέλιξη έργα αναβάθμισης κτιριακών εγκαταστάσεων και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Κερατέας (ΚΕΛ), παρεμβάσεις που αλλάζουν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της περιοχής,
  • στα έργα αποκατάστασης της «Γαλλικής Σκάλας» Λαυρίου, ένα εμβληματικό τοπόσημο με σημαντική ιστορία,
  • στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου όπου έγιναν έργα ενεργειακής αναβάθμισης και ανακατασκευής,
  • στα έργα ανάπλασης στα γήπεδα «Βογιατζής» και «Ραφιάς», καθώς και
  • στα έργα ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής: «Σήμερα είχαμε τη χαρά να επισκεφθούμε πολύ σημαντικά έργα που εκτελούνται στο Δήμο Λαυρεωτικής με χρηματοδότηση της Περιφέρειας. Νωρίτερα κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο Δημαρχείο, διαπιστώσαμε πως αποτέλεσμα της πολύ γόνιμης και αγαστής συνεργασίας που έχουν οι υπηρεσίες του Δήμου με τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας, είναι η υλοποίηση σε γρήγορους ρυθμούς σημαντικών έργων που αλλάζουν ριζικά την πόλη και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, σύμφωνα πάντα και με το όραμα του Δημάρχου Δ. Λουκά. Ήδη, πολλά έργα αθλητικά, πολιτιστικά αλλά και έργα υποδομής εκτελούνται, με συνολικό προϋπολογισμό 34 εκ. ευρώ.

Παράλληλα υλοποιούμε παρεμβάσεις που προασπίζουν την οδική ασφάλεια και συμβάλλουν στην ανάδειξη εμβληματικών τοπόσημων της πόλης. Ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο όμως έχουν και οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης μεγάλων εκτάσεων, μέσα από τη χρηματοδότηση των σχετικών πολεοδομικών μελετών από την Περιφέρεια Αττικής, οι οποίες συμβάλλουν ουσιαστικά στο να δοθεί αξία στις περιουσίες των κατοίκων και να αναβαθμιστεί σημαντικά η ευρύτερη περιοχή. Με το Δήμαρχο Λαυρεωτικής έχουμε εξαιρετική συνεργασία και θα συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο να συμπορευόμαστε προκειμένου να υλοποιηθούν και άλλα έργα στο μέλλον που θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της πόλης. Η Αττικής αλλάζει, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους ρυθμούς, προς όφελος των πολιτών».

O Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Θ. Αυγερινός επισήμανε, μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε στον Δήμο Λαυρεωτικής όπου είδαμε μια σειρά έργων τα οποία χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής. Πήγαμε σε πολλά έργα στην Κερατέα και τώρα είμαστε εδώ στη «Γαλλική Σκάλα», που είναι ένα εμβληματικό έργο, με ιστορία πάνω από 120 χρόνια, το οποίο κατασκευάστηκε από τον Άιφελ. Είναι χαρά μας, που σήμερα μαζί με τον Περιφερειάρχη μας τον Γιώργο Πατούλη, ήρθαμε να δούμε όλα αυτά έργα που βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο και πολλά άλλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Έργα πνοής προς το καλό των πολιτών της Λαυρεωτικής και της Ανατολικής Αττικής».

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη καθώς και όλα τα στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου που με καθημερινή υποδειγματική συνεργασία έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στην πρόοδο των έργων, ενώ ανέφερε ότι στο Λαύριο η Περιφέρεια χρηματοδοτεί πολλά ακόμη έργα, όπως αθλητικά, έργα πολιτισμού όπως το μουσείο Βαλσαμάκη, παιδικές χαρές και άλλα.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069