Μοιράζει την πατέντα του φαρμάκου κατά της Covid-19 η Merck

Υπογράφει συμφωνία για αδειοδότηση χωρίς royalties. Διαφορετική προσέγγιση από Pfizer-Moderna, οι οποίες έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να μοιραστούν την τεχνολογία των εμβολίων.

Μια συμφωνία-ορόσημο για την εθελοντική αδειοδότηση προκειμένου να επεκταθεί η χαμηλού κόστους πρόσβαση του αναπτυσσόμενου κόσμου στο αντιιικό χάπι της κατά της Covid-19 υπέγραψε η Merck με το Medicines Patent Pool, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, όπως μεταδίδουν οι FT.

Πρόκειται για μια από τις πρώτες συμφωνίες αδειοδότησης χωρίς royalties που υπογράφει φαρμακευτική εταιρεία για βασική ιατρική τεχνολογία κατά της Covid-19, που εκτιμάται πως θα δώσει ώθηση στην παρασκευή του φαρμάκου molnupiravir της Merck, εάν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Η Merck έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνίες με διάφορους παρασκευαστές στην Ινδία, στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για τη θεραπεία αυτή, η οποία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Η κίνηση της Merck έρχεται σε αντίθεση με τις Pfizer και Moderna, που μέχρι στιγμής αρνούνται να μοιραστούν τη δική τους τεχνολογία εμβολίων -πολιτική που έχει επικριθεί έντονα από στελέχη του δημόσιου τομέα υγείας, που υποστηρίζουν πως η στάση αυτή συμβάλλει στην έλλειψη εμβολίων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Medicines Patent Pool, η συμφωνία της Merck είναι η πρώτη του είδους της που συνάπτεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα καταστήσει ευρύτερα διαθέσιμο σε περισσότερες από 100 χώρες το molnupiravir.

Πηγή: euro2day.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069