Νέος σεισμός στην Τουρκία: Αναμένονται μέχρι 7 Ρίχτερ – Θα συνεχιστούν για έναν χρόνο οι δονήσεις

Ο χθεσινός σεισμός των 6.3 Ρίχτερ στην Τουρκία μετά τις φονικές δονήσεις των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ ξανά έφεραν τον τρόμο και τον φόβο στον γειτονικό λαό. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε την ανησυχία του για μετασεισμική δραστηριότητα ενός χρόνου, η οποία μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ. «Είναι νέοι σεισμοί οπωσδήποτε, αλλά δεν είναι έξω από τη ζώνη που προκάλεσε τους μεγάλους δύο σεισμούς και την πλούσια μετασεισμική ακολουθία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Ανεξάρτητα αν είναι νέοι σεισμοί ή μετασεισμοί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία μεγάλη ζώνη από την Λατάκια μέχρι μία δευτερεύουσα ζώνη, η οποία έχει ένα μήκος της τάξεως των 200 χιλιομέτρων. Αυτές οι δύο ζώνες είναι σε ενεργοποίηση και βεβαίως θα δώσουν και άλλους μεγάλους μετασεισμούς της τάξεως μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αναμένουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μετασεισμούς έως και 7 βαθμούς. Και βέβαια η ακολουθία αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επειδή ήταν πάρα πολύ μεγάλοι σεισμοί θα είναι μεγάλο και το χρονικό διάστημα της ακολουθίας, επισήμανε ο κ. Λέκκας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Δεν αποκλείεται, λόγω της μεγάλης μετατόπισης της αραβικής πλάκας προς την Τουρκία, να έχουμε ενεργοποίηση και άλλων ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή, από την Κύπρο μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ. Nα έχουμε μία ενεργοποίηση σε μια περιοχή της τάξεως των χιλίων χιλιομέτρων, η οποία θα επηρεαστεί από αυτούς τους δύο μεγάλους σεισμούς».

Ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το 2024-2025 – Επηρεάζεται η Ελλάδα;

Ο Ευθύμιος Λέκκας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα στην Κωνσταντινούπολη δεν το απέκλεισε και πιστεύει ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει ένας ισχυρός σεισμός.

«Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται μέχρι το 2024 – 2025. Σε αυτό συνέκλιναν πάρα πολλές ερευνητικές ομάδες, οι οποίες είχαν ασχοληθεί με την περιοχή μετά τον σεισμό στο Ισμίτ το 1999. Πραγματικά συνέκλιναν ως προς τις απόψεις ότι μέχρι το 2024 – 2025 θα έχουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Όμως το συνειρμικό ερώτημα που τίθεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα, γιατί το 1999 είχαμε μετά το σεισμό στο Ισμέτ, τον σεισμό στην Αθήνα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη -όταν κι αν γίνει- και μετά να εκφέρουμε άποψη εάν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος ή όχι.», ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Τόνισε μάλιστα ότι στην περίπτωση σεισμού θα πρέπει να εξετάσουν το κατά πόσο θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος: «Γιατί πρέπει να εξετάσουμε μετά τον σεισμό τα κινηματικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του σεισμού που υποτίθεται ότι θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για να δούμε αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος».

Σεισμός στην Ελλάδα: Μέτρα αντισεισμικής προστασίας

Για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεισμού στην Ελλάδα ο κ. Λέκκας ήταν κάθετος ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι αντίστοιχο στη χώρα μας. «Τις εικόνες που είδαμε στην Τουρκία -το δηλώνω κατηγορηματικά- δεν πρόκειται να τις δούμε στην Ελλάδα. Ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί στην Ελλάδα είναι εκτός πραγματικότητας. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με κατασκευές οι οποίες είναι πολύ καλύτερες από τις κατασκευές. Και βέβαια δεν υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος.», δήλωσε.

Ο σεισμολόγος αναφέρθηκε και στα μέτρα αντισεισμικής προστασίας που αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα:

«Έχουμε θέσει -μετά τη σύσκεψη με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Παρασκευή- δέκα προτεραιότητες οι οποίες αρχίζουν ουσιαστικά με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιος ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια. Ελέγχους οι οποίοι θα επεκταθούν στη συνέχεια και στα ιδιωτικά κτίρια. Πρόκειται για δράσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου της αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Είναι δράσεις οι οποίες αφορούν την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας και την ενσωμάτωση αυτής της δράσης μέσα στους επερχόμενους Ευρωκώδικες που θα είναι το κανονιστικό πλαίσιο για τη δόμηση των κατασκευών. Δράσεις εκπαίδευσης ενημέρωσης. Δράσεις για την αναβάθμιση των κτιρίων μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση που γίνεται τώρα. Είναι δέκα δράσεις οι οποίες πραγματικά θα αναβαθμίσουν την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Όλες αυτές τις δράσεις θα τις εξετάσουμε αύριο στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης».

Πηγή: newsbomb.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069