Προτάσεις του Γενικού Γραμματέα ΕΕΒΕ Δ. Μαραθώνος I. Ζουγανέλη για την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων

Iωάννης Ζουγανέλης
Γενικός Γραμματέας ΕΕΒΕ Δ. Μαραθώνος

Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Δήμου Μαραθώνα, κ. Ιωάννης Ζουγανέλης, παραθέτει τις προτάσεις του όπως παρουσιάστηκαν και στην πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση του ΕΕΑ για την βοήθεια τόσο των τοπικών όσο και όλων των επιχειρήσεων.

«Σε μια αγορά που έχει υποστεί -και συνεχίζει να αντιμετωπίζει- τις σημαντικές επιπτώσεις του Covid και της ενεργειακής κρίσης, σε συνδυασμό με τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν πλήξει ήδη την τοπική αγορά του Δήμου Μαραθώνα από την πυρκαγιά του 2018 χρειάζονται δραστικές λύσεις για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις όχι μόνο να ανακάμψουν αλλά, το κυριότερο, να επιβιώσουν.

Κάποιες από τις προτάσεις που εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν την αγορά να ισορροπήσει και να ανακάμψει κατόπιν, είναι οι ακόλουθες:

  • ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ – Η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθεί μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ με καθιέρωση πλέον ειδικών προγραμμάτων που θα προσφέρουν στήριξη με κεφάλαια κίνησης 3.000€ – 10.000€, ειδικά για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα μπορεί να καθιερωθεί πρόσθετα στηρίζοντας το επιχειρείν και στις βάσεις της νέας επιχειρηματικότητας ως πρόσθετη στήριξη νέων επιχειρηματιών ή/και που θέλουν να ξεκινήσουν τα πρώτα τους βήματα κατόπιν βιώσιμων πλάνων. Σε μια πραγματικότητα που οι επιπτώσεις των προηγούμενων ετών θα έχουν αντίκτυπο και για τα επόμενα έτη, είναι ζωτικής σημασίας για τον κορμό της ελληνικής οικονομίας η πρόβλεψη και η μελέτη στήριξής της, για να συνεχίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποτελούν αυτή την βασική ραχοκοκαλιά.
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΜΗ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ – Με την ενεργειακή κρίση να επηρεάζει το σύνολο των δραστηριοτήτων είναι πλέον επιβεβλημένο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που θα προσφέρει ενεργειακή αναβάθμιση σε καταστήματα και εταιρείες. Στοχεύοντας τόσο στην μείωση ενεργειακής κατανάλωσης και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την μείωση αποτυπώματος ενεργειακού άνθρακα, θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις στο να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα αλλά και αποτελεσματικά τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης.
  • ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ – Πλήθος πολύ μικρών επιχειρήσεων χάνουν την ευκαιρία να προσλάβουν ανέργους και να δώσουν την δυνατότητα ανάπτυξης της επιχείρησής τους λόγω κάποιων περιορισμών που εν έτη 2022 δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα:
    • Δυνατότητα επιδότησης για πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις με έδρα το σπίτι ή σε θερμοκοιτίδες. Η ψηφιακή οικονομία έχει φέρει πλέον νέες τάσεις στο επιχειρείν με επιχειρηματίες που στο ξεκίνημά τους έχουν ανάγκη από προσωπικό για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τόσο οι νέοι επιχειρηματίες που ιδρύουν startups όσο και οι δραστηριότητες ψηφιακής οικονομίας που μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και σε μέρος της οικίας τους θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή την σημαντική βοήθεια που θα τους προσφέρει τη σωστή ανάπτυξη και θα βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας. Άμεσα, λοιπόν, πρέπει να αναθεωρηθούν τα προγράμματα επιδότησης ανέργων διευρύνοντας τους όρους και τις συνθήκες των προσλήψεων.
    • Κάλυψη του ποσού επιδότησης απευθείας από τον φορέα προς τον εργαζόμενο & ασφαλιστικό φορέα – Ακόμη μια σημαντική αναπροσαρμογή στον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων αφορά την απεμπλοκή του επιχειρηματία από προπληρωμή ποσών που περιμένει να εισπράξει μήνες ολόκληρους μετά με κίνδυνο κάποια στιγμή να μην έχει τη σωστή ρευστότητα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις και τελικά να απενταχθεί και από το εκάστοτε πρόγραμμα. Είναι συχνά τα φαινόμενα επιχειρήσεων που αποθαρρύνονται από το να συμμετάσχουν σε προγράμματα προσλήψεων γιατί φοβούνται ότι μπορεί κάποιο μήνα να μην μπορούν να καλύψουν τις τυπικές υποχρεώσεις στην ώρα τους. Ας δοθεί το σωστό κίνητρο στους επιχειρηματίες, αφαιρώντας από πάνω τους το βάρος των πληρωμών – και δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναπτυχθούν αφού εκ των πραγμάτων τα ποσά θα δοθούν. Η πρόταση της πληρωμής του προσληφθέντα ανέργου απευθείας από τον φορέα και η κάλυψη των ασφαλιστικών του εισφορών ομοίως, θα βοηθήσουν περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν σε αντίστοιχα προγράμματα βοηθώντας στην μείωση της ανεργίας. Εμείς, ως μέρος του ενεργού αυτού κυττάρου του επιχειρείν, με συνεχή προσπάθεια να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, πρωτίστως ακούγοντας και εν συνεχεία αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις – και πάντα με την πολύτιμη βοήθεια του ΕΕΑ – θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο τις ιδέες όσο και την δράση, που θα βοηθήσει αυτό το κύτταρο να παραμένει ζωντανό και ενεργό με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του επιχειρείν εκμεταλλευόμενο κάθε δυνατό διαθέσιμο πόρο.»

Πηγή: Επαγγελματικό Επιμελητήριο

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069