Σολτς: «Αυτός ο πόλεμος είναι πόλεμος του Πούτιν»

Ο καγκελάριος δεν χρειάστηκε πάνω από 2 λεπτά για να ενημερώσει την γερμανική κοινή γνώμη σχετικά με τις γερμανικές θέσεις και την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Όλαφ Σολτς είπε χαρακτηριστικά ότι με την επίθεση στην Ουκρανία ο ρώσος πρόεδρος θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ευρώπη. Τόνισε ότι «ο πόλεμος αυτός είναι πόλεμος του Πούτιν».

Ο καγκελάριος ενημέρωσε ότι θα προβεί σε κυβερνητική ανακοίνωση σε έκτακτη συνεδρίαση της γερμανικής βουλής την Κυριακή και είπε ότι από κοινού με τους εταίρους στο G7 και την ΕΕ δρομολογούνται αυστηρές κυρώσεις. Θα αποδείξουμε με την αντίδρασή μας ότι η Ρωσία έκανε λάθος να επιτεθεί στην Ουκρανία, ανέφερε κλείνοντας ο γερμανός καγκελάριος.

Ενημέρωσε επίσης ότι σήμερα θα συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη της ομάδας των G7 και στη συνέχεια θα λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μπέρμποκ: Ξυπνήσαμε σε ένα διαφορετικό κόσμο

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε λίγο νωρίτερα: «Ξυπνήσαμε σήμερα σε έναν διαφορετικό κόσμο», τονίζοντας ότι η Ρωσία «προετοίμασε αυτή την διένεξη με ψέματα και προπαγάνδα» και παρέπεμψε στις προκλήσεις για διάλογο που παρέμειναν χωρίς ανταπόκριση από την Μόσχα: «Η Ρωσία με αποκλειστικά δική της απόφαση επέλεξε αυτόν το δρόμο. Οι Ουκρανοί δεν έκαναν τίποτα που να δικαιολογεί αυτή την αιματοχυσία».

Σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ ο πρόεδρος Πούτιν επιδιώκει να φιμώσει δημοκρατικές τάσεις στην Ουκρανία. Απευθυνόμενη στο Κρεμλίνο είπε: «Πρόεδρε Πούτιν δεν θα καταστρέψετε ποτέ αυτό το όνειρο». Η υπουργός υπογράμμισε ότι πολλοί είναι εκείνοι στη Ρωσία, οι οποίοι ντρέπονται σήμερα για τις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας και πρόσθεσε ότι «είμαστε εμβρόντητοι, αλλά όχι αβοήθητοι. Στο πλαίσιο της ομάδας των G7, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα δρομολογήσουμε ένα πλήρες πακέτο με τις αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις κατά της Ρωσίας». Παράλληλα η Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε όλες τις χώρες του ΟΗΕ να καταδικάσουν την ρωσική επιθετικότητα.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Αυτός ο πόλεμος στην γειτονιά μας θα έχει επιπτώσεις και στη Γερμανία» και αναφέρθηκε σε αυξήσεις του κόστους ενέργειας και την πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια. Τέλος η Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν υπερασπιστούμε αποφασιστικά την ειρήνη στην Ευρώπη, πάνω στην οποία εδώ και δεκαετίες στηρίζεται η ευημερία, τότε θα κληθούμε να καταβάλλουμε ακόμη μεγαλύτερο τίμημα.

Πηγή: marketnews.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069