Συνέντευξη του Νίκου Καραγιάννη: «Όταν έρχεται η επιβράβευση, ξεχνάς τις αρχικές δυσκολίες και απογοητεύσεις»

Συνέντευξη στην Βούλα Καπετανάκη

Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Αθλητισμού Μαραθώνος Νίκος Καραγιάννης «Είμαι ενήμερος για τα παρασκήνια και τις πολιτικές ζυμώσεις στις οποίες αναφέρεστε, αλλά έχοντας άλλες προτεραιότητες και υποχρεώσεις, τα παρακολουθώ από μία απόσταση, περιμένοντας -έτσι κι αλλιώς- τις τελικές αποφάσεις ενός εκάστου»

Ο Νίκος Καραγιάννης δηλώνει παρών για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 2023. Είναι κάτι που διαφαίνεται ξεκάθαρα, μέσα από τις γραμμές της συζήτησης που ακολουθεί, παρότι δεν κρύβει ότι τον πρώτο καιρό της θητείας αυτής, που φτάνει στο τέλος της, προσγειώθηκε ανώμαλα -όπως χαρακτηριστικά λέει- στις συνθήκες λειτουργίας του δημόσιου τομέα, μετά από χρόνια εμπειρίας σε πολυεθνικές εταιρείες. Παρά ταύτα, έμεινε και συνέχισε την προσπάθεια, φτάνοντας στο σήμερα, οπότε κι έχει να επιδείξει τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, σχεδιάζοντας την ολοκλήρωση του έργου του, στη διάρκεια της επόμενης 5ετίας, εφόσον τον επανεκλέξουν οι συνδημότες του.

Ακολουθεί η συνέντευξη

Προς ενημέρωση των αναγνωστών μας, θα θέλαμε αρχικά ν’ αναφέρετε τις ιδιότητες που κατέχετε στον Δήμο αυτήν τη στιγμή και τις θεσμικές ευθύνες που έχετε αναλάβει από την αρχή της θητείας…

Η πρώτη μου θεσμική ευθύνη στον Δήμο Μαραθώνα μετά από απόφαση του Δημάρχου, ήταν ως εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ανακύκλωσης τον Ιανουάριο του 2020. Επίσης, από τον Φεβρουάριο του 2020 συνεχίζω και από τη θέση του Αντιπρόεδρου του ΤΕΤΡΑΠΟΛΙΣ. Με δική μου πρωτοβουλία και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου κ. Στέργιου Τσίρκα αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη διαχείρισης του Οικισμού Αγίου Παντελεήμονα/Παραλίας Μαραθώνα. Τον Απρίλιο του 2022 ανανεώνοντας κι εμπλουτίζοντας τις δράσεις μου, προστίθεται ένα ακόμα πεδίο, από τα αγαπημένα μου και γνώριμα, το οποίο υπηρετώ αρκετά χρόνια, μέσω του Γραφείου Αθλητισμού. Επιπλέον, τον ίδιο μήνα αναλαμβάνω την οργάνωση και διευθέτηση της περιοδικής πεζοδρόμησης στην παραλιακή Νέας Μακρης, καθώς και την αντίστοιχη μονοδρόμηση παραλιακής ζώνης στον Μαραθώνα. Μέλος της Οικονομικής Επιτροπής από την αρχή της θητείας μου ως Δημοτικός Σύμβουλος. Τέλος, τον Σεπτέμβρη του 2022 καλύπτω την κενή θέση του Προέδρου Επιτροπής Τουρισμού ως Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Αθλητισμού.

Με προσεχτικά, αλλά σταθερά βήματα, σας παρακολουθούμε να εργάζεστε 4 χρόνια τώρα. Οι ερωτήσεις είναι δύο; α) έτσι λειτουργείτε πάντα στη ζωή σας; β) είχατε προηγούμενες γνώσεις κι εμπειρίες στους τομείς που αναλάβατε; (σ.σ. ήδη αναφερθήκατε στον Αθλητισμό)

Είχα την τύχη ν’ αποτελώ στέλεχος μιας μεγάλης Πολυεθνικής Φαρμακευτικής για δεκαπέντε έτη, από τη θέση του congress manager. Γίνεται ευκόλως αντιληπτό φαντάζομαι, ότι από τη διευθυντική αυτή θέση (σ.σ. μακριά από τη δημοσιο- υπαλληλική νοοτροπία) τα περιθώρια οργάνωσης και διεκπεραίωσης δράσεων και υπηρεσιών, είναι ασφυκτικά στενά και πιεστικά. Οι αποφάσεις και οι εκτελέσεις θα πρέπει να λαμβάνονται και να υλοποιούνται με σαφήνεια και ορθότητα και φυσικά μέσα στους χρόνους που απαιτούνται . Η επαγγελματική μου πορεία συνεχίστηκε σε ανάλογες εταιρικές θέσεις, κάτι που μου έδωσε την απαιτούμενη εμπειρία, καθώς και την ώθηση και αυτοπεποίθηση να κάνω το μεγάλο βήμα, δημιουργώντας τη δική μου εταιρεία, η οποία λειτουργεί εδώ και οχτώ χρόνια. Οργανωτικά λοιπόν, θα μπορούσα να πω ότι είχα γνώσεις κι εμπειρία, πρακτικά όμως, καμία! Ο Δήμος και γενικά ο δημόσιος τομέας είναι μία άλλη, εντελώς διαφορετική υπόθεση!

Υπήρξαν στιγμές που νιώσατε παραίτηση ή απογοήτευση, ως Δημοτικός Σύμβουλος; και αν ναι, πώς το αντιμετωπίσατε;

Όπως προανέφερα, στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολα για κάποιον που έχει μάθει να δουλεύει σε συνθήκες πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και με άλλους ρυθμούς από εκείνους του Δημόσιου Τομέα. Δεν σας κρύβω ότι ένιωσα να… προσγειώνομαι ανώμαλα στην πραγματικότητα του Δήμου και χρειάστηκε να καταβάλλω τεράστια προσπάθεια, επιστρατεύοντας μεγάλη υπομονή για να μην τα παρατήσω! Ξέρετε όμως, η αντιμετώπιση για μένα, δεν είναι… διαλεκτική! Άλλωστε, η θεωρία δεν ήταν ποτέ, το δυνατό μου σημείο. Υπομονή, επιμονή, θέληση, αγάπη για αυτό που κάνεις, καθώς και προσωπικές επαφές και γνωριμίες, σωστή διαχείριση και πλάνο που τηρείς πιστά, είναι κάποια από τα «υλικά» που απαιτούνται για μία… επιτυχημένη δόση προσπάθειας. Αφού έχεις δείξει συνέπεια και σοβαρότητα, εργατικότητα, οργάνωση και μεθοδικότητα, στο τέλος έρχεται η επιβράβευση και ξεχνάς όλες τις δυσκολίες και αρχικές απογοητεύσεις.

Έχετε γεννηθεί και μεγαλώσει στον Μαραθώνα. Ποια ήταν τα όνειρά σας από παιδί για τον ιστορικό τόπο; Τι ήταν αυτό που σας έλειπε ή σας στενοχωρούσε;

Γεννήθηκα τον Ιούνιο του 1972 στην Αθήνα και μεγάλωσα στην Παραλία του Μαραθώνα, όπου βρίσκεται και το πατρικό μου. Τον Μάιο του 2000 μετακόμισα στη Νέα Μάκρη όπου διαμένω ως τώρα και απασχολούμαι επαγγελματικά. Είμαι από τους τυχερούς σε σχέση με τις αναμνήσεις από τα παιδικά και νεανικά χρόνια. Ανέμελα και ανέφελα, όμορφα, έντονα, υπέροχη εφηβεία, με γνωριμίες που εξελίχθηκαν σε φιλίες ζωής! Ο πανέμορφος τόπος γύρω μας, συνετέλεσε σημαντικά στις αξέχαστες και συγκινητικές αναμνήσεις. Κι ενώ δεν μου έχει μείνει από τότε κάτι δυσάρεστο, πως κάτι μου έλειπε ή πως θα ήθελα να ζούσα κάπου αλλού (π.χ. σε μεγαλύτερη πόλη) μεγαλώνοντας και ταξιδεύοντας στο εξωτερικό και αντιλαμβανόμενος τη δύναμη και αξία του ονόματος «Μαραθώνας» άρχισα να αισθάνομαι διαφορετικά. Πρόκειται για έναν τόπο τεράστιου βεληνεκούς, που όμως παραμένει στάσιμος και αυτή η πραγματικότητα, προκαλεί απογοήτευση και πίκρα. Ποτέ όμως, δεν είναι αργά για να γυρίσουμε επιτέλους, τη σελίδα!

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και πολλά συμβαίνουν παρασκηνιακά… Εντατικές οι συναντήσεις στελεχών και παραγόντων, οι ζυμώσεις και οι ενέργειες σύστασης αντίπαλου δέους. Πώς σκέφτεστε εσείς; Θα σας ενδιέφερε να δείτε μία ενδεχόμενη άλλη πρόταση υποψηφιότητας για τη Δημαρχία; ή θα συνεχίσετε σε κάθε περίπτωση, με τον Δήμαρχο Στέργιο Τσίρκα;

Κατ’ αρχήν, σεβόμενος πάντα τους συνδημότες μας, που με τίμησαν με την ψήφο τους, στις προηγούμενες εκλογές, σκοπεύω να παραμείνω στο πόστο μου ως τον Δεκέμβριο του 2023 προσπαθώντας να φέρω σε πέρας, όσα μου έχουν ανατεθεί. Φυσικά και είμαι ενήμερος για τα παρασκήνια και τις πολιτικές ζυμώσεις στις οποίες αναφέρεστε, αλλά έχοντας άλλες προτεραιότητες και υποχρεώσεις, τα παρακολουθώ από μία απόσταση, περιμένοντας -έτσι κι αλλιώς- τις τελικές αποφάσεις ενός εκάστου. Θα πρέπει πάντως, να διευκρινίσω ότι δεν μετανιώνω ούτε θεωρώ ότι έπεσα έξω, αποδεχόμενος την πρόταση του κ. Τσίρκα τον Οκτώβριο του 2018 για να μπω στον Συνδυασμό «ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΑΞΗΣ» και να τον εμπιστευτώ ως επικεφαλής και αυριανό Δήμαρχο. Ο κ. Τσίρκας είναι αξιοπρεπής, με πολύ όρεξη για δουλειά, με γνώσεις, αγάπη και πάθος για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνος, όπου έχει γεννηθεί και ζήσει όλη του τη ζωή. Σε ό,τι αφορά λάθη ή παραλείψεις, τα οποία αδιαμφισβήτητα έχουν γίνει, είναι γεγονός ότι δύσκολα τ’ αποφεύγεις, όταν προσπαθείς και όταν -όπως είπαμε- εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό, από τις ανώτερες Αρχές του Δημόσιου Τομέα (Περιφέρεια, Κράτος). Και για να πάω ένα βήμα παραπέρα, την απάντηση στην ερώτησή σας, εκτιμώ -με τη μικρή πολιτική μου εμπειρία- ότι μια 4ετια δεν είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις το έργο σου, στον Δήμο. Το ιδανικό λοιπόν, θα ήταν να συνεχίζεις με τον ίδιο επικεφαλής/συνεργάτη, καθώς με το πέρασμα των χρόνων, έχετε βρει έναν βασικό κοινό βηματισμό, με αποτέλεσμα, μετά τις εκλογές, να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069