γράφει η Βιργινία Μάρκου
( Συγγραφέας -Δημοσιογράφος)

Δήμος Μαραθώνος

  • Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου αποτελεί πλέον, σημείο αναφοράς και προβολής για τον Πολιτισμό, τις Τέχνες, την Πολιτική, τον Αθλητισμό, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, από μαθητές μέχρι αθλητές και τουρίστες.
  • Ένας πολυχώρος όπου -εκτός των άλλων- παρουσιάζονται εκδηλώσεις επιπέδου, απ’ όλο το φάσμα ενδιαφερόντων ενός εκάστου, δίνοντας ευκαιρίες κι επιλογές στον ντόπιο πληθυσμό (και όχι μόνο) για βραδινές εξόδους, ψυχαγωγία – ενημέρωση.
  •  Και το κυριότερο: ΔΩΡΕΑΝ!
  • Προ ημερών παρακολουθήσαμε μία εξαιρετική παράσταση με τίτλο «Πέρσες» οι συντελεστές της οποίας ενημέρωσαν για το γεγονός εξάπλωσης στο εξωτερικό, της ιδέας ενός διεθνή πανεπιστημιακού προγράμματος θεατρικών σπουδών με έδρα τον Μαραθώνα.
  • «Σκηνές Μάχης στην Υποκριτική Τέχνη» είναι το πρότζεκτ που «τρέχει» κι εξελίσσεται, αν και δεν έχουν ακόμα γίνει κατανοητά από τους πολίτες της περιοχής μας, η σπουδαιότητα και οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει ετούτη η ιστορία.
  • Δύσκολες έννοιες, πρωτόγνωρες, έως… εξωπραγματικές, οπότε δικαιολογούμαστε να μην κατανοούμε ακριβώς, τα μεγέθη.
  • Δεν ξέρω πόσοι πήραμε χαμπάρι ότι τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε στην Αφετηρία και στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, όπου συμμετείχαν σπουδαστές από 22 χώρες κι εκπαιδευτές διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας.
  • Πάντως, σε κύκλους του εξωτερικού το πρότζεκτ αυτό συζητιέται όπως είπαμε, κάτι που αποδεικνύεται και από την πρόθεση στήριξης, 40 και πλέον Πανεπιστημίων της αλλοδαπής. 
  • Άκρως υποστηρικτικοί και στο Υπουργείο Ανάπτυξης εξού και η άμεση καταβολή των 50.000 ευρώ για τη σύνταξη προμελέτης, ώστε να δημιουργηθούν τα προαπαιτούμενα ταχύτατης ένταξης στο ΕΣΠΑ. 
  • Την αδήριτη ανάγκη που έχουμε στον Μαραθώνα, για ευκαιρίες σαν και τούτη, προκειμένου ν’ αποκτήσει επιτέλους, ο ιστορικός τόπος την παγκόσμια αίγλη που του αξίζει, δεν χρειάζεται καν να τη συζητήσουμε…
  •  «Εμείς καθορίζουμε αν θα βυθιστούμε στη μιζέρια ή αν θα γίνουμε δυνατοί. Χρειάζεται ο ίδιος κόπος για να πετύχουμε είτε το ένα, είτε το άλλο».
  • Στηρίζουμε λοιπόν, κι εμείς (ως ΜΜΕ και ως άτομα) ολόψυχα και ανεπιφύλακτα τέτοιες μεγαλόπνοες ιδέες και οράματα και συγχαίρουμε δημοσίως, τους εμπνευστές κι «εργάτες» του προγράμματος, όπως είναι ο Αντιδήμαρχος Ευάγγελος Κυπαρίσσης.
  • Επαινετικά σχόλια, δικαιωματικά και στον Στέλιο Γεραμάνη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ιδέα, ζητώντας να ενταχθεί (παρότι Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης) στην ομάδα έργου.
  • Έμπρακτη απόδειξη πατριωτισμού από τον Στέλιο! Αρκεί να έρθει η ανάπτυξη και η προκοπή στη γενέτειρά του, αδιάφορο από ποια Δημοτική Αρχή.
  • Όσο για τον Ευάγγελο Κυπαρίσση, είναι αλήθεια ότι έγιναν κάποιες αστείες (κατ εμέ) απόπειρες να τον εμπλέξουν με τα κομματικά «χρώματα» και να τον εντάξουν, από βαθύ μπλε μέχρι και ροζουλί!
  • Ο ίδιος βεβαίως, γελάει με όλα αυτά και δηλώνει απλά «Δημοκράτης».
  • Αρκετά τα ονόματα που πέφτουν κάθε τόσο στο προεκλογικό καφενειακό τραπέζι για πιθανές υποψηφιότητες Δημάρχου Μαραθώνος (σ.σ. ως αντίπαλον δέος του Στέργιου Τσίρκα)
  • Το τελευταίο υποψήφιο επίθετο που ακουγόταν και θυμίζει γνωστό σκηνοθέτη, αποσύρθηκε επίσης, οριστικά από την κυκλοφορία.
  • Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος αρχίζει και πιέζει, η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα για την εύρεση και ανακοίνωση του εν λόγω ονόματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν και αντιλαμβάνονται ότι οι «πολιτικά άστεγοι 2023» θα βολευτούν με ό,τι διαθέσιμο υπάρχει.
  • Φυσικά, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο θα το παρουσιάσουν ως την καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη επιλογή…
  • Προσωπική μου άποψη κι ευχή, να εμφανιστεί σύντομα, αξιόλογο αντίπαλο σχήμα.
  • Για το καλό όλων μας και του τόπου!
  • Μπορεί να φανεί άσχετο, αλλά -πιστέψτε με- είναι απολύτως σχετικό με τα προηγούμενα, το παρακάτω ντοκουμέντο:
  • 2004 και ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ζητούσε σεμνότητα και ταπεινότητα από τους Υπουργούς του.
  • Στο πρώτο τους Υπουργικό Συμβούλιο!
  • Διότι, στο δικό μας πολίτευμα, οι διοικούντες (εθνικό/τοπικό επίπεδο) είναι και θα πρέπει να είναι υπηρέτες του λαού και όχι εξουσιαστές.
  • Η αλαζονεία της εξουσίας τιμωρήθηκε σκληρά, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα.
  • Κάτι που μας υπενθύμισαν και στους «Πέρσες» την παράσταση που αναφέρουμε παραπάνω.
  • Στις υπηρεσίες των πολιτών είστε κύριοι!
  • Τον νου σας!

Δήμος Ραφήνας Πικερμίου

–        «Καλό ταξίδι!» ευχήθηκε ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, στην τέως «πολύτιμη» και νυν «υπόπτως φερόμενη» συνεργάτιδά του, Δήμητρα Μήλα Τσεβά.

–        Κι επειδή αρκετοί ήταν εκείνοι που μπερδεύτηκαν με το… κατευόδιο, να τους διαβεβαιώσουμε ότι η κα Τσεβά χαίρει άκρας υγείας!

–        Ζει και βασιλεύει η γυναίκα, απλά αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει την Αντιδημαρχία στον κ. Μπουρνού (σ.σ. την έδρα της την έδωσαν οι δημότες) να παραιτηθεί από τον Συνδυασμό του και να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος, η ίδια!

–        Θα έχουμε να λέμε πολλά και διάφορα, στο μέλλον, για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον Δήμο με το μεγάλο λιμάνι…

–        Επί του παρόντος και καθώς οι εν λόγω εξελίξεις διαδραματίζονται επί του πιεστηρίου (σ.σ. που λέμε κι εμείς οι παλιοί του Τύπου) θα δώσουμε μόνο ένα στοιχείο από τα πολλά που ώθησαν την κα Τσεβά να… φύγει από το μαντρί.

–        Ένας από τους λόγους λοιπόν, της αποχώρησης και ανεξαρτητοποίησης της Δήμητρας Τσεβά, ήταν ο χαρακτήρας και κατά συνέπεια η συμπεριφορά του Ευάγγελου Μπουρνού στην καθημερινότητα της Δημοτικής Αρχής. 

–        Συμπεριφορά απαξιωτική και ισοπεδωτική, απέναντι σε συνεργάτες του -αιρετούς και μη- σε δημοτικούς υπαλλήλους, σε δημοσιογράφους και πολίτες οι οποίοι τον αντιπολιτεύονται.

 –        Αλλάζουμε θέμα…

–        Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το παρών έδωσαν αρκετοί Δήμαρχοι.

–        Μόνο ο Ευάγγελος Μπουρνούς ισχυρίστηκε ότι είχε προσκληθεί ως «βασικός ομιλητής» σε σχετικό πάνελ.

–        Το ξεμπρόστιασμα που του έγινε, άνευ προηγουμένου!

–        Αναρωτιόμαστε για μία ακόμα φορά, από τις 10 επιτυχίες που ανακοινώνει άραγε οι 2 δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα ;

–        Άλλωστε, εξακολουθητικά, συνηθίζει να μιλάει γενικόλογα και δεν είναι λίγες οι φορές που… αδειάζει τον εαυτό του σε κάτι που έχει πει στο παρελθόν, διαπιστωμένων αλλαγών στις συνθήκες.

–        Βασικά, ο λόγος του, θυμίζει τον Γεωργίτση στη γνωστή ταινία με την Καρέζη που πέταγε τα μακαρόνια στον τοίχο να δει ποιο θα κολλήσει!

–        Ψιλά γράμματα θα μου πείτε!

–        Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου έχει άλλα στο μυαλό του τώρα και δεν κλείνει μάτι τις νύχτες, όσο και να δείχνει τον άνετο…

–         Το Δικαστήριο ήρθε! Ένα Δικαστήριο όπου θα πρέπει κι εκείνος (μεταξύ άλλων κατηγορουμένων) ν’ απολογηθεί για τις θεσμικές και ηθικές του ευθύνες, ενώπιον συγγενών της εκατόμβης των θυμάτων, αλλά και των πολιτών των οποίων οι περιουσίες και οι ζωές καταστράφηκαν από τις φονικές πυρκαγιές του 2018.

–        Από φιλότιμο και τσίπα, ηγέτες ανά τον κόσμο, έχουν παραιτηθεί για απείρως πιο ασήμαντα συμβάντα, επί των ημερών τους στη διοίκηση.

–        Αυτή λοιπόν, είναι η μεγάλη του αγωνία, καθώς η υπόθεση μπαίνει στις αίθουσες των Δικαστηρίων στη χειρότερη -πολιτικά- χρονική στιγμή για τον υπόδικο Δήμαρχο.

–        Έξαλλος πολίτης από τη Ραφήνα, μας ρωτούσε με μήνυμα στην εφημερίδα, αν αληθεύει ότι τα έξοδα για το Δικαστήριο (πολλών χιλιάδων ευρώ) θα καλυφθούν από τον Δήμο (δηλ. από τους δημότες) και όχι από την τσέπη του κατηγορουμένου!

–        Δυστυχώς, του το επιβεβαιώσαμε….

–        Πάντως, ο «μύθος» γύρω από το όνομά του, αρχίζει και ξεθωριάζει.

–        Οι συνεχείς του προσπάθειες να δημοσιεύει ενέργειες που κάνει, ως μοναδικά επιτεύγματα, τα οποία κανείς άλλος Δήμαρχος δεν έχει επιτύχει, καταλήγουν τις περισσότερες φορές, σε φιάσκο.

–        Τρανό παράδειγμα το επικοινωνιακό του μπαράζ ως τον «μάγκα με το τρίκυκλο» (σ.σ. προσφέρονται οι παλιές χιλιοπαιγμένες ταινίες για σχολιασμό) που «κατόρθωσε να ¨υφαρπάξει¨ από τον Δήμο Μαραθώνα, την κατασκευή κατοικιών για τους πυρόπληκτους».

–        Η αλήθεια είναι βεβαίως, ότι ο Δήμος Μαραθώνος ήταν που αρνήθηκε να γίνει η κατασκευή στα διοικητικά του όρια.

–        Ξεσηκώθηκαν λοιπόν, οι κάτοικοι στα Σκουφέικα Ραφήνας όπου σχεδιάζεται να χτιστούν τα σπίτια και προειδοποιούν σε όλους τους τόνους, πως: «Δεν θα επιτρέψουμε άλλη μία ανθρωποπαγίδα που εγκλώβισε και οδήγησε σε θάνατο δεκάδες συνανθρώπους μας στο Μάτι το 2018 τόσο αβασάνιστα χωροθετημένη στο συγκεκριμένο απολύτως ακατάλληλο σημείο».

–        «Για ποια Δημόσια Διαβούλευση μας μιλάτε;» αναρωτιούνται οι κάτοικοι, οι οποίοι ουδέποτε προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σε συζήτηση και συνεχίζουν:

–        «Είναι σαφές ότι η χωροθέτηση των συγκεκριμένων κατοικιών για την αποκατάσταση πυροπλήκτων, γίνεται βιαστικά, χωρίς να έχουν μελετηθεί οι ιδιαιτερότητες και η καταλληλόλητα της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΙΒΑΓΜΑ 100 διαμερισμάτων σε μια ανεπαρκή, για το μέγεθος του έργου έκταση, απροσπέλαστη και απομονωμένη κυκλοφοριακά, με κάκιστη πρόσβαση και δίπλα σε ρέμα». 

–        Συμπέρασμα: δεν έμαθε τίποτα από το 2018 ο κ. Μπουρνούς και ως εκ τούτου κρίνεται ως πολιτικά επιζήμιος να βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου!

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069