Απαισιόδοξες προβλέψεις για τον MSCI: Τι αναφέρουν Societe, M. Stanley

Απαισιόδοξες προβλέψεις για τον MSCI

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις τόσο της Societe Generale όσο και της Morgan Stanley αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που λαμβάνει χώρα στις 11 Μαΐου, ενώ το προηγούμενο διάστημα επικρατούσε η εκτίμηση στην εγχώρια αγορά ότι στον βασικό δείκτη για την Ελλάδα θα εντασσόταν και η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τη Societe Generale, η αναδιάρθρωση του δείκτη δεν θα είναι θετική, καθώς εκτιμά οι ελληνικές μετοχές θα μειωθούν από 10 σε 9, καθώς θα υπάρξει έξοδος από αυτόν της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και δεν θα γίνει αντικατάστασή της με κάποιον άλλο τίτλο. 

Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί η γαλλική τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξουν εκροές από τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ύψους 64 εκατ. δολαρίων, ποσό το οποίος βάσει της αξίας της συναλλακτικής δραστηριότητας της μετοχής «μεταφράζεται» σε εκροές για 24 ημέρες συναλλαγών. 

Πάντως, αρκετά περίεργο είναι το γεγονός ότι η Societe Generale δεν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους θα υπάρξει αυτή η έξοδος. Τα βασικά κριτήρια κεφαλαιοποίησης και ποσοστού μετοχών σε ελεύθερη διασπορά πληρούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αλλά η ενδεχόμενη έξοδος από τον δείκτη θα μπορούσε να σχετίζεται με «καραμπόλες» από άλλα χρηματιστήρια που θα οδηγούσαν σε μείωση συμμετοχής των ελληνικών μετοχών στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley υποστήριξε ότι η πιθανότητα ένταξης της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece είναι περιορισμένη, αν και τόσο η κεφαλαιοποίηση όσο και η διασπορά (free float) της ελληνικής τράπεζας είναι υψηλότερα από το τρέχον όριο του δείκτη MSCI Greece Standard με περιθώριο μικρότερο του 50%. 

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η οποία αφορά αποκλειστικά την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης και, κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού εταιρειών στον δείκτη MSCI Greece από 10 σε 11. Συνεπώς, αυτό εξηγεί και το χαμηλό ποσοστό πιθανότητάς μας για την προσθήκη. Εάν προστεθεί, θα περιμέναμε εισροές ύψους 114 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ τον αντίκτυπο στις συναλλαγές 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στον δείκτη MSCI EM θα είναι 0,03%».

Σημειώνεται ότι η MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία ανασκόπηση των δεικτών της στις 11 Μαΐου. Όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύουν από την 1η Ιουνίου (κλείσιμο 31 Μαΐου). 

Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων της MSCI, οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece είναι η Eurobank Holdings με ποσοστό συμμετοχής 13,8%, ΟΠΑΠ με ποσοστό συμμετοχής 12,91%, ΟΤΕ με ποσοστό συμμετοχής 11,73%, Mytilineos με ποσοστό συμμετοχής 11,44%, Alpha Services and Holdings με ποσοστό συμμετοχής 10,96%, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με ποσοστό συμμετοχής 10,71%, Jumbo με ποσοστό συμμετοχής 9,85%, ΔΕΗ με ποσοστό συμμετοχής 7,32%, Motor Oil Hellas με ποσοστό συμμετοχής 6,30% και Terna Energy με ποσοστό συμμετοχής 4,97%.

Πηγή: businessdaily.gr

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069