Ένας αξιόλογος συμπολίτης μας έφυγε από κοντά μας

Έφυγε από τη ζωή o Σωτήρης Παγώνης ο οποίος ήταν διευθυντής της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ». Ως άνθρωπος και ως γιατρός αφιέρωσε τη ζωή του στους ασθενείς και τους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη από βοήθεια και συμπαράσταση. Ήταν αγαπητός και προσιτός στους συνεργάτες του και τους ασθενείς.

γράφει ο κ.Πασχάλης Πούλος (φιλόλογος)

Είχε ιδιαίτερη σχέση με τους συμπολίτες του στη Νέα Μάκρη και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαραθώνος. Οποιοσδήποτε αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας κατέφευγε στο γιατρό μας το Σωτήρη Παγώνη για συμβουλή ή και για νοσηλεία. Έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε να δίνει λύση στο πρόβλημά τους. Πολύ μεγάλη βοήθεια πρόσφερε σε αυτούς που είχαν ανάγκη από αίμα για επικείμενο χειρουργείο. Οι φράσεις «ευτυχώς βρήκαμε αίμα, μας βοήθησε ο Σωτήρης» είχαν ακουστεί πολλές φορές και από πολλούς. Ο γιατρός μας ο Σωτήρης, δεν εξυπηρετούσε μόνο τους γνωστούς και φίλους, αλλά παρείχε τη βοήθειά του σε όλους και πιο πολύ σε αυτούς που την είχαν περισσότερο ανάγκη.
Εξάλλου είχε τη γενική αποδοχή και ήταν «φίλος καθολικός», φίλος όλων μας.
Τήρησε στο ακέραιο τον όρκο του Ιπποκράτη που έδωσε. Αντιμετώπισε τα προβλήματα του κόσμου με ανθρωπιά και ευαισθησία. Το πρόβλημα του ασθενούς γινόταν και δικό του πρόβλημα. Έκανε τα αδύνατα δυνατά στο μέτρο του εφικτού, ώστε να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρά το γεγονός ότι οι αμοιβές των γιατρών δεν είναι οι ενδεδειγμένες, όχι μόνο δεν έπαιρνε χρήματα από τους ασθενείς, αλλά κάλυπτε και ανάγκες τους με δικά του χρήματα, όταν αυτό κατά τη γνώμη του ήταν αναγκαίο. Αγάπησε τη δουλειά και γι’αυτό δόθηκε ολοκληρωτικά σ’αυτήν. Αφιέρωνε ώρες και μέρες ακόμα για να ανακουφίζει και να γλυκαίνει τον πόνο των ασθενών του. Η μεγάλη του αμοιβή ήταν η ηθική ικανοποίηση που εισέπραττε μετά από κάθε καλό αποτέλεσμα. Το πλατύ χαμόγελό του, κύριο γνώρισμα της καθαρής ψυχής του, ήταν μόνιμα ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του,μέσα και έξω από το νοσοκομείο.
Ο Σωτήρης Παγώνης δεν ήταν μόνον ένας ξεχωριστός και καλός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με πολλές ανησυχίες και ενδιαφέροντα για τον τόπο του.

Επί δημαρχίας Ιορδάνη Λουΐζου συνεργάστηκε με την κοινωνικό λειτουργό Καναβάκη Μαρία σε θέματα κοινωνικά και με την αισθητή παρουσία του έδωσε πνοή στο Γραφείο Κοινωνικής Μέριμνας του τότε Δήμου Νέας Μάκρης και μετέπειτα Μαραθώνος.

Συνέβαλε ουσιαστικά στην αναβάθμιση και δραστηριοποίηση του Γραφείου, τόσο με την προσωπική του ενασχόληση, όσο και με την προσέλκυση προσωπικοτήτων που βοήθησαν πολύ στον τομέα αυτό.

Αποστολή του ήταν η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Η εξασφάλιση τροφής και ένδυσης σε όσους στερούνταν και τα στοιχειώδη ακόμη. Παρείχε βοήθεια σε μοναχικούς και ηλικιωμένους ανθρώπους που δύσκολα μπορούσαν να μετακινηθούν. Εξασφάλισε φάρμακα σε αρκετούς που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια όχι μόνο να τα αγοράσουν, αλλά ούτε και να πληρώσουν τη συμμετοχή.
Συνεπεία της παρουσίας του αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών και χορηγών της Κοινωνικής Μέριμνας. Πολλά καταστήματα διέθεταν καθημερινά ένα συγκεκριμένο αριθμό μερίδων φαγητών. Κάθε Πέμπτη διασφαλιζόταν μια σεβαστή ποσότητα λαχανικών και φρούτων.
Ο εκλιπών πέρα από την ικανοποίηση που εισέπραξε από το σύνολο των συμπολιτών μας, τιμήθηκε για την κοινωνική του προσφορά από δύο προέδρους της Δημοκρατίας, από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον κ.Προκόπη Παυλόπουλο.

Η μεγάλη αναγνώριση και καταξίωση του, ως ανθρώπου και γιατρού δεν τον αλλοτρίωσε καθόλου, παρέμεινε ένας αγνός, απλός, σεμνός και καλοπροαίρετος άνθρωπος με αγαθά αισθήματα και γεμάτος καλοσύνη. Ήταν ολιγαρκής και ικανοποιούνταν με τα λίγα και απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Ήταν άνθρωπος απαλλαγμένος από τις ανθρώπινες μικρότητες και αδυναμίες.
Ο Σωτήρης ήταν ο άνθρωπός μας , ο γιατρός της καρδιάς μας.Η απουσία του θα μας είναι ιδιαίτερα αισθητή. Όλος ο βίος του και η συμπεριφορά του, καθώς και η σημαντική προσφορά του στον τόπο μας έχουν αφήσει ζωντανά και ανεξίτηλα τα χνάρια τους και θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μας. Θέλω να πιστεύω πως η προσφορά τέτοιων ανθρώπων πρέπει να γίνεται γνωστή και στις μεταγενέστερες γενεές.

Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι να δώσει το όνομα του Σωτήρη Παγώνη σε μια από τις δεκάδες οδούς της Ν.Μάκρης που είναι γνωστές με αριθμούς.

Πασχάλης Πούλος

Διεκπεραιώσεις παντώς τύπου

site: kepiteasy.gr ή καλέστε μας στο 2104406069